Yönetim Biçimi

Atık yönetimi, tehlikeli ve tehlikesiz olarak ayrılan evsel, endüstriyel ve tıbbi atıkların minimizasyonu, kaynağında ayrıştırılarak uygun şekilde depolanması, aktarım merkezlerine alınarak, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin yapılması, bu işlemlerin yapıldığı tesislerin işletilmesi, bakım ve kontrol süreçlerini de içine alan bir yönetim biçimidir.

Hakkımızda

Titizlikle Takip Eden Tesisler

Atıkların “Atık Hiyerarşisine” göre kaynağında Önleme/ Azaltma esastır. Diğer aşamaları ise; Geri Kazanım, Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım yöntemleri oluşturmaktadır. Bu basamaklardan elenen atıklar için ise son aşama Enerji Kazanımı ve Bertaraftır.

Atık Yönetimi 5 temel Adımı Esas Alır

Öncelikli hedef atık önleme, sıfır atık bilinci ile azaltma ve ürünlerin ya da malzemelerin kullanım ömürlerinin uzatılması ya da yeniden kullanımının sağlanması için gereken tedbirlerin alınmasıdır. Böylece doğal kaynaklar korunurken, enerji tasarrufu sağlanır, atıkların azaltılır ve finansal tasarruf sağlanır.

GERİ DÖNÜŞÜM

İkinci adım Geri Dönüşüm. Geri dönüşüm ile atıkların işlenerek asıl kullanım amacı için ya da farklı ürünlere, malzemelere ya da hammaddelere dönüştürülmesidir.
Üçüncü adımda ise geri Kazanım hedeflenir. Geri Dönüşüme ek olarak, Geri Kazanım sürecinde atıklardan enerji elde edilebilir.

Geri Kazanım

Dördüncü adımda enerji Geri Kazanımı hedeflenir. Geri dönüştürülmesi mümkün olmayan atık malzemelerin; yakma, piroliz, gazlaştırma, havasız arıtma ve düzenli depolama sahası gazı elde edilmesi dâhil olmak üzere farklı prosedürler yoluyla kullanılabilir ısıya, elektriğe veya yakıta dönüştürülmesidir. Enerji geri kazanım süreçleri uygulanırken çevresel etkilerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve mevzuat kurallarına uygun hareket edilmesi oldukça önemlidir.

Bertaraf

Beşinci ve son adım Bertaraf işlemidir. Bu süreç geri kazanımı mümkün olmayan atıkların bertaraf edilmesidir